Peste 40 de intervenții ale pompierilor bihoreni, în ultimele 24 de ore, la incendii și gestionarea efectelor meteorologice

În ultimele 24 de ore, pompierii militari bihoreni au desfășurat, peste 40 de misiuni, majoritatea fiind pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase manifestate la nivelul județului, concomitent cu stingerea incendiilor de vegetație. 

       În contextul avertizărilor COD PORTOCALIU ȘI ROȘU de vijelie, valabile în 07 iulie 2025, peste 200 de pompieri militari din cadrul tuturor subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, au intervenit pentru gestionarea efectelor negative generate de fenomenele meteo, în special vijelii puternice, astfel:

  • intervenții pentru îndepărtarea copacilor și crengilor căzute pe trotuare, carosabil sau pe autoturisme, în localitățile: Băile Felix (au fost avariate 4 autoturisme), Drăgești, Nucet, Oradea - pe străzile Cuza Vodă, Anatole France, Gheorghe Costaforu, Valea lui Mihai, Luncasprie, Sânnicolau de Munte, Marghita pe străzile Aleea Înfrățirii, Pandurilor, Eroilor, Oașului și drumuri județene.  
  • misiuni pentru degajarea elementelor de construcție (acoperișuri, geamuri) desprinse de vântul puternic, în localitățile Ștei, Săcueni, Vașcău, Marghita pe strada Arany Janos și Oradea pe strada Andrei Mureșanu, unde un autoturism a fost avariat după ce gardul de împrejmuire a tomberoanelor s-a răsturnat pe el.

           Totodată, s-a intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată în localitățile: Diosig, Oșorhei, Rontău, Oradea pe strada Ogorului, Cubulcut, Tărian, Valea lui Mihai, Ghenetea, Corboaia, Salonta, Batăr și Livada de Bihor. În total au ars peste 400 de hectare din care aproximativ 80 de hectare lanuri de grâu nerecoltat.

          Evenimentele produse s-au soldat și cu victime, astfel:

  • în urma incendiului de la Batăr, un bărbat de 44 de ani a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului, fiind surprins de flăcările care, din cauza vântului puternic, și-au schimbat brusc direcția
  • în urma fenomenelor meteo, un tânăr de 20 de ani a fost rănit de o bucată de sticlă desprinsă de vântul puternic, provocându-i plăgi la nivelul membrelor inferioare și superioare.

       Reamintim populației faptul că arderea vegetației este strict interzisă deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor!

        Informații utile despre comportamentul în situații de urgență pot fi consultate pe platforma: www.fiipregatit.ro sau pe aplicația DSU – fii informat, fii pregătit!

 

 

 

Plutonier BUTACI ALINA

Tel: 0751180053